kombinatoryka
anka PILNE !!!: Rozwazmy liczby pieciocyfrowe, w ktorych zapisie kazda z cyfr: 1.2.3.4.5 wystepuje dokladnie
raz.
a) ile jest takich liczb mniejszych od 50 000 ?
b)ile jest takich licz wiekszych od 30 000 ?
7 wrz 20:17
Godzio:
na pierwszym miejscu może stać 1,2,3,4 − 4 cyfry
na drugim też 4 cyfry bo trzeba odrzucić jedną ale dochodzi 5 która nie mogła stać na I miejscu
na trzecim: 3 cyfry
na czwartym: 2 cyfry
na piątym: 1 cyfra
łącznie, z reguły mnożenia:
4 * 4 * 3 * 2 * 1 = 16 * 6 = 96
analogicznie zrób b)
7 wrz 20:23
Eta:
a) takie liczby muszą się zaczynać 1, 2,3,4,
4*4*3*2*1= 4* 4!=......
b) zaczynają się 3, 4,5
3*4*3*2*1= 3*4!
7 wrz 20:24
anka PILNE !!!: dziekuje slicznie
7 wrz 20:38