temat: Tożsamości trygonometryczne, proszę o pomoc
Kudłaty: | tg 23o * tg 67o − 2 | |
| = |
| sin2 17o + sin2 73o | |
Czy wiecie jak to rozwiązać?
7 wrz 20:15
Eta:
tg67
o= tg( 90
o−23
o)= ctg23
o
sin73
o = cos17
o
tg23
o*ctg23
o= 1
sin
217
o+ co
217
o=1
postaw i podaj wynik
7 wrz 20:18
Godzio:
tg23 = ctg67
sin17 = cos73
skorzystaj z tego że
tgx * ctgx = 1
sin2x + cos2x = 1
7 wrz 20:18
Kudłaty: Wielkie dzięki
wynik wyszedł mi −1
jestem winny wam piwo
7 wrz 20:25
Eta:
Ja wolę
chałwę
7 wrz 20:27
Kudłaty: może być też chałwa
7 wrz 20:28