Zbiorrry
DuDi: Kto mnie natchnie, nie rozwiąże zadania, lecz wskaże, jak je zrobić?
Zbadaj, czy zachodzi któryś ze związków: A⊂B, B⊂A, A=B, jeśli:
A={a, b, c, d}, B={b, c, d}
A={x, y, z}, B=Φ(fi)
A={x:x ∊N i x>0}, B={y:y∊R i y>0}
Chodzi mi o wytlumaczenie, jak zrobic, jak z tym zacząć.
7 wrz 20:13
think: powiem tylko co oznaczają
A⊂B oznacza, że wszystkie elementy A są elementami zbioru B, B może mieć ich więcej, ale w A
nie ma nawet jednego elementu, który również nie byłby elementem B
B⊂A oznacza to samo tylko w drugą stronę, każdy element zbioru B jest też elementem zbioru A
A=B gdy elementy tych zbiorów się pokrywają czyli zachodzi jednocześnie A⊂B i B⊂A
B = fi oznacza zbiór pusty, czyli taki który nie ma żadnych elementów
7 wrz 20:18
DuDi: Dzięki, pogłówkuję nad tym.
8 wrz 15:12
8 wrz 15:13