FuNKCJE
jack: narysuj wykres funkcji
y= 3/4 − x
y= 8x−3/2
Jesli ktos mogłby wiliczyć a , b,
I wyjasnil jak to sie liczy, bylbym wdzieczny
7 wrz 20:08
think: a po co Ci a i b ?
masz już wszystko podane
a = −1 ← a to współczynnik, inaczej wartość liczbowa stojąca przy x
| | 3 | |
b = |
| ← w funkcji liniowej to po prostu wyraz wolny |
| | 4 | |
Musisz sobie narysować tabelkę i podstawić za x jakieś liczby
np
| | 3 | | 3 | |
dla x = 0 → y = −0 + |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | |
| | 3 | | 1 | |
x = 1 → y = −1 + |
| = − |
| |
| | 4 | | 4 | |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
x = −1 → y = −(−1) + |
| = 1 + |
| = 1 |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
do narysowania wykresu funkcji liniowej wystarczają dwa punkty ale dla lepszej dokładności licz
sobie tak 3 do 4 punktów.
7 wrz 20:25
kaska: y=−3/4x kwadrat
25 sty 20:02
kaska: narysuj wykres funkcji y=3/4xkwadrat i podaj jej wlasnosci
25 sty 20:03
mika: y=−2\x
10 gru 17:06
mika: POMOZCIE PLIS
10 gru 17:09
Wazyl: w zależności do jkaej potęgi podniesiony jest x mamy różne wykresy.
x1 − f liniowa (linia prosta)
x2 − f kwadratowa (parablka)
Dalej sa wielomiany. W liceum rysujemy tylko krzywe znaków.
Wsp przed "x" świadczy czy funkcja liniowa jest rosnąca czy nie i czy ramiona parabloi są
skierowane w dół czy do góry oraz jak jest "rozchylona". Wyraz wolny mówi w jakim miejscu
wykres przetnie OY.
10 gru 17:12
Wazyl: mika Twoja jest f homograficzną. Wykresem jej jest hiperbola.
Popatrz jak się rysuje.
10 gru 17:13