zad
Bernadetta: pomocy.. jak to rozwiazac moze jakas mała podpowiedz...
.√9−4√5 − √6−2√5 = −1
7 wrz 20:00
Godzio: poszukaj wzorów skróconego mnożenia pod pierwiastkami
a2 − 2ab + b2 = (a − b)2
−2ab = −4√5
ab = 2√5 => a = 2, b = √5
pamiętaj
√a2 = |a|
7 wrz 20:04
think: spróbuj zapisać to co jest pod pierwiastkiem jako (a + b)2 lub (a − b)2
poglądowo zrobię Ci
6 − 2√5 = 5 − 2√5 + 1 = (√5 − 1)2
7 wrz 20:06
Bernadetta: a czy jak pomnoze przez 2 to bedzie tak:
9−4√5−6−2√5=1 chodzi mi o to czy 6−2{5} bedzie w nawiasie czy nie...
7 wrz 20:08
7 wrz 20:09
Bernadetta: prosze tylko mo powiedziec to bo pozniej sama sobie poradze
7 wrz 20:10
think: nie!
a czy
3 − 2 = 1 pomnożone przez
2 Twoją metodą da odpowiedni wynik

wyrażenie a − b podnosi się do kwadratu w ten sposób (a − b)
2 = a
2 − 2ab + b
2
7 wrz 20:11
Bernadetta: a mozna to jakos prosciej
7 wrz 20:16
Bernadetta: dobra i tak z tego nic nie wiem juz teraz
7 wrz 20:17
think:

można prościej...
(a − b)
2 = (a − b)(a − b) teraz pomnóż każdy z każdym jak na rysunku...
7 wrz 20:21
Bernadetta: ja to rozumiem tak:
√9−4√5 − √6−2√5
p{9−(2− √5)2 − p{6− (1− √5)2
7 wrz 20:31
Bernadetta: √9−(2−√52 − √6− (1−√5)2
7 wrz 20:32
think: Bernadetta dlatego Ci proponowałam sprawdzenie na ładnych liczbach, że
5 − 3 = 2
(5 − 3)2 = 22
to 52 − 32 ≠ 22
natomiast prawdą jest że 52 − 2*5*3 + 32 = 22 także jeśli nie potrafisz zrozumieć wzoru
skróconego mnożenia to się go naucz na pamięć.
7 wrz 20:35
Bernadetta: no znam go na pamiec wiem o co w nim chodzi ale ja nie moge policzyc tak jak napisalam
wczesniej bo jest to zle
7 wrz 20:40
Bernadetta: √9−4√5 − √6−2√5 no mam to i ok moge zastosowac ten wzor ale czy najpierw nie trzeba sie
pozbyc tego duzego pierwiastka ? a z tego jak mi tlumaczycie wynika jeszcze ze gdzies znika ta
9 i 6 a ja chce wiedziec co sie z nimi dzieje
7 wrz 20:42
think: właśnie, jest źle a wynika to z tego wzoru który znasz na pamięć, a którego niestety zapominasz
zastosować.
7 wrz 20:42
Bernadetta: poteguje te dwa duze pierwiastki i one znikaja tak?
7 wrz 20:43
Bernadetta: wtedy zostaje 9−4√5 − 6−2√5 i tu juz stosuje ten wzor?
7 wrz 20:44
think: Bernadetta ponieważ podnosząc stronami do kwadratu potęgujesz też liczbę rozwiązań, i nie
będziesz wiedziała które są rozwiązaniami podstawowego problemu, dlatego:
a = √9 − 4√5 = √(4 − 4√5 + 5) = √(2 − √5)2 = |2 − √5| = √5 − 2
b = √6 − 2√5 = √(5 − 2√5 + 1) = √(√5 − 1)2 = | √5 − 1| = √5 − 1
teraz
a − b = √5 − 2 − (√5 − 1) = √5 − 2 − √5 + 1 = −1
7 wrz 20:46
Bernadetta: no wlasnie a ja caly czas nie wiedzialam co sie dzieje z ta 9 i 6 a je tez sie rozklada.. teraz
to juz wiem
7 wrz 20:48