Wielomiany - parametry a i b
Mateusz: Dla jakich wartości parametrów a, b wielomian W(x)=x3+ax2+(b+1)x+8 jest podzielny przez
wielomian P(x)=x2−2x−8
7 wrz 19:59
think: Mateusz znajdź pierwiastki P(x) z faktu, że W(x) jest podzielny przez P(x) wynika że dla
pierwiastki P też są pierwiastkami W.
W(x
1) = .... = 0
W(x
2) = ... = 0
masz dwa równania i dwie niewiadome.
7 wrz 20:14
Mateusz: Czy mógłbym prosić o rozpisanie co trzeba wykonać po obliczeniu pierwiastków P?
7 wrz 20:27
think: no masz napisane...
x1
W(x1) = x13 + ax12 + (b+1)x1 + 8
ponieważ W(x1) = 0 to
0 = x13 + ax12 + (b+1)x1 + 8 ← jedno równanie i drugie podobne dla x2
7 wrz 21:23
Bogdan:
Jeden ze sposobów rozwiązania jest taki:
W(x) = P(x) * (x − k)
W(x) = (x2 − 2x − 8)*(x − k)
W(x) = x3 − kx2 − 2x2 + 2kx − 8x + 8k
x3 + ax2 + (b + 1)x + 8 = x3 + (−k − 2)x2 + (2k − 8)x + 8k
8k = 8 ⇒ k = 1
b + 1 = 2k − 8 ⇒ b = 2 − 8 − 1 = −7
a = −k − 2 ⇒ a = −1 − 2 = −3
7 wrz 21:43
Eta:
2/ sposób;
W(x) =( x −p)( x2−2x −8)
W(x) = x3 −2x2 −8x −px2 +2px +8p => 8p= 8 => p=1
W(x) = x3 −2x2 −8x −x2 +2x +8= x3 −3x2 −6x +8
to a=−3 b=−6
7 wrz 21:47
Eta:
Sorry

U mnie błąd b+
1 = −6 =>
b= −7
7 wrz 21:50
Aaa: Lol
17 gru 19:03