Okrąg wpisany w kwadrat ABCD o wierzchołkach A(0, 0), B(2, –2), C(4, 0), D(2, 2)
olek: Okrąg wpisany w kwadrat ABCD o wierzchołkach A(0, 0), B(2, –2), C(4, 0), D(2, 2) można
opisać równaniem:
7 wrz 19:40
think: olek okrąg wpisany w kwadrat ma środek w połowie odcinka łączącego przeciwległe boki, a jego
promień jest równy połowie długości boku kwadratu.
7 wrz 20:04
olek: ja wielm. tylko nie umiem tego opisać równianiem
7 wrz 20:06
think: zacznij od narysowanie tego kwadratu w układzie współrzędnych. Umiesz tutaj robić rysunki?
7 wrz 20:08
think:

Współrzędne środka okręgu to środek odcinka AC lub BD jak kto woli...
| AC | | 0 + 2 | | 0 + 0 | |
| = ( |
| ; |
| ) = (1, 0) |
| 2 | | 2 | | 2 | |
|AB| =
√(2 − 0)2 + (−2 − 0)2 =
√8 = 2
√2
Równanie okręgu:
(x − 1)
2 + y
2 = (
√2)
2
(x − 1)
2 + y
2 = 2
7 wrz 20:32
olek: ech. a mnie wyszło tyle (x + 2)2 + y2 = 2
7 wrz 20:35
think: Twój okrąg miałby wtedy środek w punkcie (−2, 0) zauważ że to poza kwadratem.
7 wrz 20:37
olek: to już nie wiem. a odpowiedzi do tego zadania to
a) (x + 2)2 + y2 = 2
b) (x + 2)2 + y2 = 4
c) x2 – 4x + y2 + 2 = 0
d) x2 – 4x + y2 = 0.
7 wrz 20:46
think: nie mam pojęcia skąd takie odpowiedzi, ale rozwiązania jestem pewna.
7 wrz 20:50
olek: no kurcze. tylko, że to jest zadanie ze sprawdzioanu, wiec któreś odp. musi być prawidłowa. nie
wiem tylko jak, bo am też nie mogę dojsć
7 wrz 21:04
think: olek na Twoim miejscu tak bym się nie przejmowała, bo jeśli nie potrafisz znaleźć błędu w
rozwiązaniu, to znaczy, że go tam nie ma!

pozdrawiam
7 wrz 21:09
Clever : Think źle obliczyłaś środek okręgu
Środek okręgu jest równy (2,0)
Podstawione do wzoru na równanie okręgu (x−2)2 +y2 = 2
Czyli odp c) jest poprawna
21 maj 17:03