jasiu: mam problem z ciągiem
An=(2-n)2
An=-2/n+3
22 gru 21:24
Eeta:
Jaki problem? Co masz obliczyć?
22 gru 21:37
jasiu: mam obliczyć monotoniczność jednego i drugiego
w tym drugim wyszło mi -2/n+4 czyli ciąg malejący bo mniejszy od zera ale nie jestem
pewien
22 gru 21:53
Basia:
w drugim powinno wyjść -2/[(n+3)(n+4)] i oczywiście jest to ciąg malejący
w pierwszym An+1=[2-(n+1)]2=(1-n)2
A{n+1)-An=(1-n)2-(2-n)2=1-2n+n2-4+4n-n2=2n-3>0
dla każdego n≥2, ale dla n=1 2n-3=-1
A1=1
A2=0
A3=1
A4=4 itd.
czyli ten ciag nie jest monotoniczny
22 gru 22:51