Dany jest wielomian W(x) = x^5 – x^3 – 125x^2 + 125.
justa: Dany jest wielomian W(x) = x5 – x3 – 125x2 + 125.
a) Rozłóż ten wielomian na czynniki możliwie najniższego stopnia.
b) Korzystajc z rozkładu wielomianu na czynniki, ustal znak liczby W( 5), bez obliczania jej
wartości.
7 wrz 19:00
Kejt: W(x) = x5 – x3 – 125x2 + 125=x3(x2−1)−125(x2−1)=(x3−125)(x2−1)
1. wzór na różnicę sześcianów
2. wzór na różnicę kwadratów.
7 wrz 19:02
Maciek: Kejt na posterunku
7 wrz 19:04
Kejt: mam okropnego doła.. i muszę coś robić..
7 wrz 19:06
justa: a znak liczby W?
7 wrz 19:06
Kejt: zapisz rozkład na różnicę sześcianów tutaj.
7 wrz 19:08
Maciek: A co się stało Kejt jeśli mogę wiedzieć?
7 wrz 19:13
Kejt: to nie jest sprawa na forum..
7 wrz 19:13
kotii: [(x
3−125) − (x
2−1)] − [x
3−125)
2+ (x
3−125)(x
2−1)+(x
2−1)] chyba
7 wrz 19:16
Maciek: A to przepraszam
7 wrz 19:16
Kejt: a3−b3=(a−b)(a2+ab+b2)
7 wrz 19:17
Kejt: x3−53=...?
7 wrz 19:19
justa: wiec chyba
[(x3−125)3− (x2−1)3]= [(x3−126)−(x2−2)]*{(x3−125)2 + [(x3−125)*(x2−1)+x2−1)2}
7 wrz 19:23
Kejt: co to są za dziwne nawiasy?..
7 wrz 19:23