Rozwiąż równanie
Tusia: Rozwiąż równanie kwadratowe:
(2x−1)(x+3)=(x+3)2
7 wrz 18:59
Maciek:
(2x−1)(x+3)=(x+3)2 /:(x+3)
(2x−1)=(x+3)
2x−x=3+1
x=4
7 wrz 19:00
Tusia: X=4 lub x=−3
Jak drugie obliczyc?
7 wrz 19:06
Maciek: A bo to kwadratowe , pomyłka

Wymnóż nawiasy i wylicz Δ
7 wrz 19:15
Godzio:
e tam wymnażać od razu

(2x − 1)(x + 3) − (x + 3)
2 = 0
(x + 3)(2x − 1 − (x + 3) ) = 0
(x + 3)(x − 4) = 0
x = − 3 v x = 4
7 wrz 19:16
Tusia: no wlasnie nie wychodzi mi

moj wynik to:
x=−2 i x=3
dlaczego tak?
7 wrz 19:18
Maciek: no tak
7 wrz 19:19
Tusia: Godzio a mógłbyś zrobić na przykładzie z Δ?
7 wrz 19:19
Maciek: Godzio Ci napisał
7 wrz 19:19
Tusia: Tak, ale chciałabym żeby było to pokazane, zeby była Δ
7 wrz 19:20
Maciek: Moment
7 wrz 19:21
Maciek:
(2x−1)(x+3)=(x+3)
2
2x
2+6x−x−3=x
2+6x+9
x
2−x−12=0
Δ=(−1)
2−4*1*(−12)
Δ=49
√Δ=7
x
1=3 x
2=4
7 wrz 19:24
Tusia: Dziekuje
7 wrz 19:26
Maciek: Nie ma sprawy
7 wrz 19:32
Tusia: Juz znalazlam swoj blad.
Ahh te nieszczesne wzory skroconego mnozenia

U mnie zamiast 12 wyszlo 6 i cale zadanie potem klaplo
7 wrz 19:35
kalu: (2+x)2+(12−x)2=102
5 paź 14:29
milena: a) 3(2x +1) = − x + 73
8 gru 11:44
Hajtowy:
milena 
3(2x+1) = −x+73
6x+3=−x+73
7x=70
x=10
8 gru 11:58
Hajtowy:
kalu 
x=4 v x=6
8 gru 12:00
ala: x3+4x2−27x=108
14 gru 19:43
Zu: (x+1)2(x2+x+4)=(x+2)2(x2+x+4)
17 gru 18:21
Gamoń: (x+3)2−(4−x)(4+x)=2(x−1)2+1
17 gru 20:27
Venuskaa: x3+4x2−27x=108 prosila bym o rozw. Zrobilam ale okazuje sie ze zle
9 sty 17:31
Eta:
x3+4x2−27x−108=0
x2(x+4) −27(x+4)=0
(x+4)(x2−27)=0
(x+4)(x−3√3)(x+3√3)=0
dokończ........
9 sty 17:34
Venuskaa: Dziekuje
9 sty 17:42
Venuskaa: A taki przyklad x3−3x−2=0
9 sty 17:44