Podzielnośc przez 11
zaraz matura!: Witam. Koledzy i koleżanki− pomocy. Mam zadanko, przy którym jest takie twierdzenie:
Liczba dzieli się przez 11, jeśli różnica pomiędzy sumą cyfr stojących na miejscach
nieparzystych (licząc od prawej) a sumą cyfr na miejscach parzystych jest podzielna przez 11.
I mam taki przykład:
842963
parzyste: 6+2+8=16
nieparzyste: 3+9+4=16
16−16=0
0:11=0
Czy ja coś źle robię, czy tak naprawdę jest?
W odpowiedziach jest, że ta liczba dzieli się przez 11.
Pomocy!
7 wrz 18:49
Maciek: Tak naprawdę jest bo miałem ten sam kłopot kiedyś. Liczba 0 dzieli się przez wszystkie liczby
7 wrz 18:53
AS:
Wystarczy jeżeli zachodzi warunek Sp − Sn = 0 gdzie
Sp oznacza sumę cyfr na miejscach parzystych
Sn − na nieparzystych
7 wrz 21:09
AS: Dołączam uzasadnienie
Niech będzie dana liczba...dcba = a + 10*b + 100*c + 1000*d + 10000*e + 100000*f + ...
= a + 11*b − b + 99*c + c + 1001*d − d + 9999*e + e + 100001*f − f +...=
a − b + c − d + e − f +... + 11*b + 11*9*c + 11*91*d + 11*909*e + 11*9091*f + ...
Liczba będzie podzielna przez 11 gdy a − b + c − d + e − f +... będzie
podzielna przez 11 (wystarczy gdy będzie równa 0) gdyż reszta tj.11*b + ...
jest podzielna przez 11
Łatwo zauważyć,że 1001 = 990 + 11 , 990 podzielne przez 11
100001 = 99990 + 11 , 99990 podzielne przez 11 itd
7 wrz 21:31
Godzio:
Maciek przez zero też się dzieli

?
7 wrz 21:42