matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz
yasmin :
(−8/7*35/24)/3/5
7 wrz 18:36
mernii:):
w pierwszym nawiasie mamy mnożenie wiec możemy skrócić ułamki metodą na krzyż czyli 8 z 24 i 7 z 35 =(−1*5/3)/3/5=−5/3*5/3=−25/9
8 wrz 09:15