zadanie z Geometrii. proszę o pomoc !
nikki: Kąt środkowy i wpisany są oparte na tym samym łuku. Sumia miar kątów jest równa 60stopni. Miara
kąta środkowego jest równa:
A. 20stopni
B. 30stopni.
C. 40stopni
D. 50stopni.
7 wrz 18:22
Eta:
α+2α= 60o => 3α= 60o => α= .......
7 wrz 18:24
Kejt:

2α+α=60
o
α=...
7 wrz 18:25
nikki: dzięki. A spróbujesz takie?
Jedna z przyprostokątnych trójkąta jest 3 razy dłuższa od drugiej przyprostokątnej. Długość
przewciwprostokątnej jest równa 20. Wyznacz długość krótszej przyprostokątnej.
7 wrz 18:27
Eta:
b= 3a
a<b
a
2+(3a)
2= 20
2
10a
2= 400
a
2= 40
a=
√40=
2√10
7 wrz 18:29
nikki: Ty jesteś niesamowita, ja nie wiem jak to robisz
7 wrz 18:30
Eta:
7 wrz 18:30
nikki: a to?
Boki trójkąta prostokątnego mają długości 5 i 13.
Wyznacz długość trzeciego boku?
7 wrz 18:34
Kejt:
132−52=x2
x=...
7 wrz 18:35
nikki: ok dzieki dziewczyny.

pewnie do jutra.
A teraz ide robić z polskiego

chociaż troche przyjemności
7 wrz 18:40
Eta:
b2= c2 −a2
b2= 169 − 25= 144 => b= 12
lub c2= a2+b2 = 189+25= 194 => c= √194
I/ 5, 12, 13
II/ 5, 13, √194
7 wrz 18:41