tomek: Czy mogły ktoś rozwiazac te zadanka:
logx2 (x+6)≥1
logx2 +log2 x ≤ 5/2
log3 x< log3 2 x
22 gru 19:09
Zeta:
3 / Okreslamy dziedzinę nierówności
D: x>0 <=> x⊂(0,∞)
podstaw log3x = t log32x = t2
t < t2 <=> t2 - t >0 <=> t(t- 1)>0 <=> t∈(-∞,0) U (1,∞)
czyli po uwzględnieniu D otrzymamy
log3x >1 <=> x> 31 <=> x>3
czyli x∈(3,∞)
w 1/ i 2/ sprawdź ,czy napewno dobrze podałeś zad.
bo coś mi sie zdaje ,że nie tak ma być!
22 gru 20:47
aga: jak rozwiązać równanie?
p(2x) + p(x+7) = 5
27 gru 21:04
wiga:
Co oznacza p --- pierwiastek tak?
27 gru 21:23
wiga:
czytak ma być zapisane zad.
√2x +
√ x+7 =5
jeżeli tak to
1/ określamy dziedzine równania
czyli 2x≥0 i x+7≥0
x ≥ o i x ≥ - 7
więc D: x⊂<0,∞) --- w tej dziedzinie wybierzemy rozwiazania!
należy podnieść obustronnie do kwadratu
następnie uporządkować równanie tak by po jego lewej stronie
znalazło się wyrazenie z pierwiastkiem a po prawej bez pierw.
i ponownie do kwadratu
i juz tylko rozwiazać i wybrać te x ,ktore należą do D
myślę że dasz radę !
27 gru 22:47