potęgiii :(
matii: 5
6+20*5
4/2*5
6−100*5
3=
7 wrz 18:09
Kejt: to całe to ułamek, tak?:
7 wrz 18:10
matii: tak tak tam dalej powinno być jeszcze 2*56−100*53
7 wrz 18:15
Kejt: ach.. ok.
| 56+20*54 | | 54(52+20) | |
| = |
| |
| 2*56−100*53 | | 55(2*5−1*4) | |
dalej już dasz radę?
7 wrz 18:20
matii: a nie powinno być na tam jak wyciągałeś przed nawias na dole 5
3(2*5
2−100)
7 wrz 18:25
Kejt: wyciągnęłaś..
100=25*4=52*4
52*4*53=55*4
7 wrz 18:26
matii: rozwiązane dzięki
7 wrz 18:33
Kejt: spoko.
7 wrz 18:34
matii: a w tym wypadku co należy wyciągnąć przed nawias ? 2*8
2−5*2
6
7 wrz 18:40
Kejt: zamień 8 na potęgę 2. wyłączasz 26.
7 wrz 18:46
matii: czyli bedzie 2
6(2*2
3−5)
7 wrz 18:52
Kejt: 82=(23)2=26
7 wrz 18:53
matii: czyli 2
6(2*2
6−5)
7 wrz 18:54
Kejt: wyciągasz 26 przed nawias.. i nadal zostaje Ci 2*26?
7 wrz 18:54
matii: a no tak nie faktoza xD
7 wrz 18:55
matii: | 6*42−8*43 | | 24(6*(−8)*4) | | 24−192 | |
| = |
| = |
| =2−2*19210 |
| 2*82−5*26 | | 26*(2*(−5) | | 26−10 | |
czy robię poprawnie ?
7 wrz 19:10
Kejt: dlaczego nie zredukowałeś 24? po to się przed nawias wyłącza..
7 wrz 19:11
matii: nie bardzo rozumiem o co chodzi

mógłbyś napisać ?
7 wrz 19:23
Kejt: mogłAbyś.
wyłączasz w liczniku i mianowniku 24 przed nawias i redukujesz..skreślasz..
7 wrz 19:25
matii: wybacz

nie wiedziałem że pomaga mi płeć piękna
7 wrz 19:26