Krótszy bok prostokąta o wymiarach 12 cm x 5 cm zwiększamy o x cm, a dłuższy bok
izunia: Krótszy bok prostokąta o wymiarach 12 cm x 5 cm zwiększamy o x cm, a dłuższy bok zmniej −
szamy o x cm.
a) Wyznacz wzór funkcji opisującej pole nowego prostokąta w zależności od x i podaj dziedzinę
tej funkcji.
b) Podaj pole prostokąta dla x = 3.
b) Wyznacz wymiary prostokąta, który ma największe pole
7 wrz 17:48
Godzio:
P(x) = (12 − x)(5 + x) − wymnóż i masz a)
b) podstaw za x, 3 i wylicz
| | −b | |
c) policz wierzchołek xw = |
| |
| | 2a | |
12 − x = ...
5 + x = ...
7 wrz 17:58
izunia: a) nie wiem jak

b)18?
c)

o co chodzi?
7 wrz 18:03
Godzio:
a) nie wiesz jak wymnożyć

?
b) (12 − 3)(5 + 3) to wg ciebie 18 ?
c) jeśli podasz odp a) to pomogę
7 wrz 18:04
izunia: a) to będzie coś w stylu 60*12x+5x*5
2 = 60+17x+25= 17x=75

b) mój błąd− 72.
7 wrz 18:24