Naszkicuj wykres funkcji f(x) = –2x2 + 4x + 6.
olek: Naszkicuj wykres funkcji f(x) = –2x2 + 4x + 6.
Niestety, funkcje, to nie moja mocna strona, pomooocy
7 wrz 17:46
Helper:

Mam nadzieję że wzór funkcji to y=−2x
2 +4x+6
Jest to funkcja kwadratowa , oznacza to że wyjdzie parabola, musisz więc znaleźć miejsca zerowe
w których ta parabola zetknie się z osią X.
Korzystasz ze wzorów na delte i na x
1 i x
2
Delta wynosi 4
2−4(−2x6)=64
√64=8
x
1=3
x
2=−1
Jak coś to pytaj. Możliwe że mi się coś pochrzaniło bo robiłem to na szybko xd
7 wrz 18:21
olek: dziękuję bardzo. wysło dobrze.
7 wrz 18:30
Helper: Jak masz jakiś problem to wal śmiało

ja pomoge bo się nudze xd
7 wrz 18:31
dorota: f(x)=2x^
6 paź 18:26