Rozwiąż równanie (kwadratówka)
Wojtek: Rozwiąż równanie
a) (x+3)2−(x+2)2=7x2
b) (2x−1)(x+3)=(x+3)2
c) (x+2)2+(x−2)2=8x
Byłbym wdzięczny za rozwiązanie tych zadań.
Kwadratówka jakoś mi nie idzie
7 wrz 17:41
Kejt: na maturze nikt tego za Ciebie nie rozwiąże..więc lepiej żeby Ci zaczęło "iść"..
zrobię jeden przykład. reszta jest Twoja, jak mi podasz potem swoje rozwiązania to mogę
sprawdzić.
a)(x+3)
2−(x+2)
2=7x
2
x
2+6x+9−(x
2+4x+4)=7x
2
x
2+6x+9−x
2−4x−4=7x
2
2x+5=7x
2
7x
2−2x−5=0
a=7 b=−2 c=−5
Δ=b
2−4ac=(−2)
2+4*7*5=4+140=144
√Δ=12
| | −b+√Δ | | 2+12 | | 14 | |
x1= |
| = |
| = |
| =1 |
| | 2a | | 14 | | 14 | |
| | −b−√Δ | | 2−12 | | −10 | | 5 | |
x2= |
| = |
| = |
| =− |
| |
| | 2a | | 14 | | 14 | | 7 | |
7 wrz 18:00
ewu: to 2 wszędzie to 2 czy 2
7 wrz 18:00
Wojtek: 2 to kwadrat 2 jakos mi nie weszlo
7 wrz 18:27
Piotrek: zrobiłem przykład b) a moje wyniki to a= 1 b= −1 c= −11
Δ=45 | Δ=3
x1= 2
x2= −1
czy mogłby ktoś sprawdzić czy wyszło dobrze , byłbym wdzięczny , z góry dziękuje .
3 mar 14:50