proszę o pomoc w zadaniu z GEOMETRII . zadanie zamknięte.
nikki: Pole kwadratu wpisanego w okrąg o promieniu 8cm jest równe:
A. 128cm2
B. 256cm2
C. 512cm2
D. 32cm2
7 wrz 17:34
Svanar: P=πr2
r=a√2
a=8
dalej sam..
7 wrz 17:38
nikki: sama, dziekuje !
7 wrz 17:40
Eta:
przekątna kw. d= 2r = 16
a2+a2 = 162
2a2= 256 => a2=........
P= a2=.........
odp; A)
7 wrz 17:41
Svanar: sama, przepraszam
7 wrz 17:41
Eta:
7 wrz 17:42
nikki: Eta,
jesteś matematyczką? ;>
7 wrz 17:47
Eta:
Moje rozwiązanie jest poprawne
Svanar podał błędne rozwiązanie !
7 wrz 17:49
nikki: Svanar w ogóle nie podał rozwiązania

i tak btw to jeszcze raz dzięki.
A jak byś rozwiązała takie zadanie.
Promień okręgu opisanego na trójkącie prostokątnym o przyprostokątnych a=8 i b=6 jest równy:
A. 5
B. 6
C. 8
D. 10
7 wrz 17:52
Eta:
c
2= a
2+b
2=100 => c= 10
R= .........
odp: A)
7 wrz 17:56
nikki: | | 1 | |
a takie? Naszkicuj wykres funkcji f(x) = |
| x2+x−4 |
| | 2 | |
7 wrz 17:59
nikki: dzieki

Boże ile Ty wiesz..
A takie zadanie,
ja go w ogóle nawet nie rozumiem.
Boki trójkąta równoramiennego mają długości:
x+1, x+2, 7. Wyznacz x.
czemu jest x+1 i x+2 jak równoramienny ma równe ramiona?
7 wrz 18:01
nikki: To o tej funkcji nie ja pisałam.

dzieki załóż własne zaadnie.
a nie podczepiasz sie pod innych i na dodatek sie tak samo podpisujesz.
7 wrz 18:02
Godzio:
no właśnie skoro ma być równoramienny to ma mieć boki
7,7,x+1 => x + 2 = 7 => x = ...
7,7,x+2 => x + 1 = 7 => x = ...
7 wrz 18:03
nikki: ja nie rozumiem heh .
7 wrz 18:05
Eta:
1/ Δ jest równoramienny :
to: x+1= 7 => x=6
lub x+2= 7 => x= 5
lub x+1= x+2 => 1=2 −−− sprzeczność
zatem:
I/ dla x= 6 mamy : 7, 8, 7
II/ dla x= 5 mamy: 6, 7, 7
7 wrz 18:08
Godzio: trójkąt równoramienny ma dwa boki równej długości,
w tym przypadku na pewno wiemy że boki x + 1 i x + 2 nie będą równe ale ze względu na x mogą
być równe trzeciemu bokowi : 7
czyli możemy mieć boki o bokach: 7, 7, x + 1 lub 7, 7, x + 2
w pierwszym przypadki
x + 2 = 7
x = 5
więc nasz trójkąt ma boki długości:
7, 7, 5
dokończ na drugiego przypadku
7 wrz 18:08
nikki: aaaaa..
juz rozumiem.

heh, dzieki wielkie !
7 wrz 18:11