Kochana: Bardzo proszę o pomoc w tym zadaniu

Zuzia jedzie na rowerze z tak ustawioną przerzutką ,że jeden pełny obrót pedałów powoduje
dwa obroty każdego koła roweru. Koła te mają średnice 70 cm. Ile pełnych obrotów
pedałami musi wykonać Zuzia ,aby przejechała 1 kilometr ? W obliczeniach przyjmij
π==22/7
22 gru 17:21
lehu: 2r = 70cm
2πr = 70*22/7= 220cm
100000/220 ≈ 454,55 - ilość obrotów kół
454,55/2 ≈ 227,3 - ilość obrotów pedałami
Odp. Zuzia musi wykonać 228 pełnych obrotów pedałami. Chyba ; -)
22 gru 18:20
lew:
W matematyce nie ma "chyba"!
Tak jest!
22 gru 21:44
Kochana: Dziękuje bardzo za pomoc

**
23 gru 12:05
klaudia xdd: a tam ma być 70 cm to jest średnica jednego koła czy dwóch ?
8 sty 16:33