równania wykładnicze
michał: 3x−3/27= 92x+2 2*(√2)x = 1/4x
(27/64)x+1= 0,753x+3
7 wrz 17:25
Godzio:
| | 27 | |
( |
| )x + 1 = 0,753x +3 |
| | 64 | |
Tak ma to wyglądać?
7 wrz 17:26
Godzio:
3
x − 6 = 3
4x + 4
x − 6 = 4x + 4 −−− kończ
2 * 2{x/2 = 2
−2x
2
x/2 + 1 = 2
−2x
...
| | 27 | |
( |
| )x + 1 = 0,753x +3 |
| | 64 | |
| | 33 | |
( |
| )x+1 = 3x + 3 −−− spróbuj dokończyć |
| | 43 | |
7 wrz 17:28
michał: ostatnie tak włsnie ma wygladac to co mi kazałeś dokończyc to juz na to wpadłem i mam
rozwiazanie
7 wrz 17:30
michał: na to wpadłem 3x−3/27= 92x+2 ale to (27/64)x+1= 0,753x+3 o rozbiciu do 3/4 wiedziałem
i podstawe mam taka samą ale potem wychodzi mi cos takiego (3/4)
3(x+1) = (3/4)
3x+3 i
wykładniki jak przeniose x na swoja strone i całkowite na swoja to mi sie skroci i co dalej
7 wrz 17:35
Godzio:
przyrównujesz potęgi skoro masz te same podstawy
3(x + 1) = 3x + 3
0 = 0 z tego wychodzi że dla x ∊ R to zachodzi
7 wrz 17:37