f
blondi : powiedzcie mi tylko . jak ma byc narysyowany wykrs funkcji
y=−(x−3)2 +1 ?
gdzie ramiona .. i w którą przesunac
7 wrz 17:13
7 wrz 17:17
Godzio:
wierzchołek: p = 3 , q = 1 W(3,1) , ramiona do dołu bo a = −1 < 0
miejsca zerowe:
y = 1 − (x − 3)2 = (1 − x + 3)(1 + x − 3) = −(x − 4)(x − 2)
x1 = 4, x2 = 2
punkt przecięcia z osią OY: A(0,−8)
7 wrz 17:18
blondi : czyli tak ramiona w dół .? a 3 i 1 ? w lewo w prawo ?
7 wrz 17:21
blondi : ja chce sama narysowac wiec pytam potem sie dowiem jakie sa miejsca zerowe wierzchołek itd
7 wrz 17:22
Godzio:
W(3,1) współrzędne wierzchołka
narysuj wykres −x2 i przesuń o 3 jednostki w prawo i 1 do góry
7 wrz 17:23