matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
równanie wykładnicze pomocy!
michał:
(3/4)
x
= (4/3)
x
−1
7 wrz 17:12
michał:
to 1 jest w wykładniku wraz z x
7 wrz 17:12
Godzio:
3
4
(
)
x
= (
)
x − 1
4
3
4
4
(
)
−x
= (
)
x − 1
3
3
−x = x − 1 2x = 1
1
x =
2
7 wrz 17:16