funkcja kwadratowa
Przemek: Proszę o sprawdzenie moich wyników i pomoc w zadaniu 2.
1. Funkcja f dla argumentu −5 przyjmuje wartość −12, punkt W = (−3,4) jest wierzchołkiem
paraboli, która jest wykresem funkcji kwadratowej.
a) Określ przedziały monotoniczności i zbiór wartości funkcji f.
wyszło mi:
rosnąca x ε (−∞,4>
malejąca x ε <−4,∞)
ZW = (−∞,4>
b) znajdź postać kanoniczną funkcji.
wyszło mi:
y=−4x2 − 24x − 32
c) znajdź argumenty dla których funkcja przyjmuje wartości mniejsze od −32.
(z tym mam problem)
2. Liczby 2 i 4 są miejscami zerowymi funkcji f(x)= ax² +bx +16
(Nie wiem jak ruszyć to zadanie.)
a) wyznacz współczynniki a i b.
b) zapisz wzór funkcji f w postaci iloczynowej
c) wykres funkcji g otrzymano przesuwając wykres funkcji f o 3 jednostki w prawo i 2 do góry.
Wyznacz zbiór wartości funkcji g.
7 wrz 17:03