tr
mma: dana jest funkcja:
f(x) = 2x2 + 4x − 2
przedstaw funkcję w postaci iloczynowej
7 wrz 16:39
Amaz:
a wiesz co to postać iloczynowa? ;>
7 wrz 16:41
think: postać iloczynowa funkcji kwadratowej
a(x − x1)(x − x2)
gdzie a to współczynnik przy najwyższej potędze,
x1,x2 pierwiastki f.kwadratowej
7 wrz 16:41
think: sorki Amaz wyszlo jednocześnie
7 wrz 16:42
7 wrz 16:42
Amaz:
Spoko, tak się obraziłem, że może do jutra mi przejdzie ; ]
7 wrz 16:43
mma: no tak ja to wiem. znam wzory na x1 i x2. ale mam z tym problem, bo dochodze do takiego
wyniku:
− 4 − 4√2
x1=−−−−−−−
4
7 wrz 16:43
mma: i co mam dalej z tym zrobić ?
7 wrz 16:45
think: a przez 4 uprościć nie możesz?
7 wrz 16:46
think: Amaz to luz, bo ja najwcześniej jutro tu zajrzę
7 wrz 16:46
mma: i co i wyjdzie − 1 − √2
7 wrz 16:47
think: no i dobrze

a co nie mogą być ciut mniej gładkie liczby?
7 wrz 16:49
mma: no to tak:
x1= − 1 − √2
x2= − 1 + √2
funkcja w postaci iloczynowej bedzie taka : 2( x − 1 − √2) ( x − 1 + √2) ?
7 wrz 16:51
mma: ?
7 wrz 16:57
Mateo: Niezupełnie, we wzorze masz a(x−x1)(x−x2)
Więc
2 ( x − (−1−√2) ( x − (−1 + √2)
Napisałem tak, żeby Ci zwrócić uwagę na błąd (we wzorze w nawiasie jest minus czyli musisz
znaki zmieniać!)
7 wrz 17:04
Mateo: Sorry, nawiasów nie domknąłem, za √2 powinny być ))
7 wrz 17:05