Równania kwadratowe
Marcin: Hej mam takie zadanie:
Rozwiąż równanie.
(4−
12x)(x+3)=0
Pomozcie mi sie za to zabrac
7 wrz 16:22
Eta:
a*b=0 <=> a=0 v b=0
( 4−
12x) ( x+3)=0 <=> 4−
12x=0 v x+3=0
dokończ to banalne zadanie
7 wrz 16:25
Kamil: ja na twoim miejscy to bym wymnożył nawiasy(tak myślę) i następnie powstanie ci równanie
kwadratowe. później oblicz Δ oraz miejsca zerowa czyli x1 oraz x2 i masz gotowe rozwiązanie
Δ=b2 − 4ac
x1= − b − pierwiastek z Δ / 2a
x2= − b + pierwiastek z Δ / 2a
te miejsca zerowe to będą te niewiadome "x"
7 wrz 16:30
Marcin: Dzieki za szybka odpowiedz

Czyli x=8 lub x=−3?
mam problemy ze wzorami skroconego mnozenia wiec poleglem na starcie
7 wrz 16:31
Eta:
jest ok

odp: x= 8 v x = −3
Do
Kamila ...... chyba,że lubisz utrudniać to, co jest proste ?
7 wrz 16:37