Rozkład wielomianu na czynniki
lemurek: Rozkład wielomianu na czynniki
Mam jeden przykład który wiem jak zrobić (wymierne pierwiastki wielomianu), ale szukam
łatwiejszego sposobu

Mam nadzieję, ze mi pomożecie

W
(x)=x
3(x
2−7)
2−36x
7 wrz 15:40
Godzio:
W(x) = x( x
2(x
2 − 7)
2 − 36) −− mamy wzór skróconego mnożenia: a
2 − b
2 = (a − b)(a + b)
gdzie a = x(x
2 − 7), b = 6
... = x(x(x
2 − 7) − 6)(x(x
2 − 7) + 6) = x(x
3 − 7x − 6)(x
3 − 7x + 6) =
x(x
3 − x − 6x − 6)(x
3 − x − 6x + 6) = x(x(x
2 − 1) − 6(x + 1))(x(x
2 − 1) − 6(x − 1)) =
= x(x + 1)(x
2 − x − 6)(x − 1)(x
2 + x − 6) = x(x+1)(x − 3)(x + 2)(x − 1)(x + 3)(x − 2)
Jest szybszy jeśli masz wprawę w grupowaniu wyrazów
7 wrz 15:45
think: x
3(x
2 − 7)
2 − 36x = x[x
2(x
2 − 7)
2 − 6
2] = x[(x(x
2 − 7))
2 − 6
2] = x[x(x
2 − 7) −
6]*[x(x
2 − 7) + 6]
x = 0
v
x(x
2 − 7) − 6 = 0 → x
3 − 7x − 6 = 0 → x
3 − x − 6x − 6 = x(x
2 − 1) − 6(x + 1) = x(x+1)(x−1)
− 6(x+1) = (x+1)(x(x−1) − 6) = 0 gdy x + 1 = 0 lub x
2 − x − 6 = 0 a tu liczysz deltę i
pierwiastki...
v
x(x
2 − 7) + 6 = 0 analogicznie do tego powyżej, tylko jak wiesz dokładnie o co chodzi nie
musisz tego tak dokładnie rozpisywać
7 wrz 15:47
lemurek: Wielkie dzięki

Szukałem tam wzorów skróconego mnożenia, ale nie potrafiłem znaleźć
7 wrz 15:54