enter: Punktom A i B leżącym na osi liczbowej odpowiadają liczby 3m-4 i m2-m gdzie m jest pewną
liczba rzeczywistą. Wyraź odległość punktów A i B w zależności od wartości m. Kto mi
wytłumacz jak coś takiego zrobić i o co w tym chodzi?
Próbowałam wyrazić tę odległość jako wartość bezwzględną różnicy |A-B|, bo nie wiem,
która jest większa. wyszło mi coś takiego: |3m-4-m2+m|=|-m2+4m-4|. wg mnie zadanie
powinno się skończyć na tym etapie, bo sądziłam, że wyraziłam przy pomocy m, tak jak w
poleceniu, ale z ciekawości odpaliłam jeszcze deltę i mi wyszło tak:
Δ=16-16=0 m=-2 i podstawiłam |-m2+4m-4|=|-4-8-4|=|-16|=16...
Niestety w odpowiedziach odległość wyrażono inaczej, tzn tak: (m-2)2, dlaczego?
22 gru 12:36
Basia:
Przecież -m2+4m-4=-(m2-4m+4)=-(m-2)2
czyli
|-m2+4m-4|=|-(m-2)2|=(m-2)2 bo (m-2)2≥0 z całą pewnością
22 gru 22:31
Basia:
Wesołych Świąt.
22 gru 22:32
akante: i tak nie rozumiem ostrzegam ciężko łapie mógłby ktoś to odswierzyć nie wiem o co wgle chodzi..
nie umiem przeanalizowac pytania nawet i to tu zaczyna sie problem nie rozumiem go
7 mar 21:56
akante: ważne dla mnie jeśli ktoś mogłby zerknąć i spróbować wytłumaczyć żeby zmotywować powiem że
jeżeli nie potrafi sie czegoś wytłumaczyć podobnież niedostatecznie sie to rozumie haha może
ktoś teraz podejmie to trudne wyzwanie bo owe nim jest!
7 mar 22:05
akante: ..
8 mar 22:34
Mila:
d=|−m2+4m−4|=|m2−4m+4| bo |a|=|−a|
W takim razie odległość punktów
d=|(m−2)2| i możemy znak wartości bezwzględnej opuścić, ponieważ
(m−2)2≥0 dla każdego m∊R
i to koniec zadania.
8 mar 23:06
akante: czyli na poczatku przyrownujemy do siebie 3m−4 i m2− m pozniej na jedna strone i wartosc
bezwzgledna i zauwazamy wzor? Dzieki mila juz chyba jestem blizej zrozumienia!
10 mar 13:11