Oblicz całkę:
Marek: Oblicz całkę:
1+5x+11x2+3x∑n=2anxn+2x2∑n=1anxn−2x3∑n=0anxn=
1+2x+6x2+3x∑n=0anxn+2x2∑n=0anxn−2x3∑n=0anxn
W pierwszej linijce jest sigma n=2 i∑n=1 , a w drugiej ∑n=0.
Czemu tak się dzieje że n=0 i co powoduje ta zmiana?
bo nagle z 5x zrobiło się 2x ,a z 11x2 zrobiło się 6x2
dlaczego?
7 wrz 15:13
think: chesz mieć sumowanie od 0
3x∑n=2anxn = 3x[(∑n=0anxn) − a0x0 − a1x1] = 3x∑n=0anxn − 3xa0 − 3x2a1
2x2∑n=1anxn = 2x2[(∑n=0anxn − a0x0)] = 2x2∑n=0anxn − 2x2a0
nie wiem masz gdzieś podany wzór na an ? bo wtedy jak podstawisz z tego wzoru za a0 i a1 to
powinno Ci się zredukować co nie co i stąd ten inny wynik.
7 wrz 15:27
Marek: funkcja tworząca − ∑
n=0a
nx
n= od tego zaczynam mając dane:
a
0=1
a
1=5
a
2=11
a
n=3a
n−1+2a
n−2−2a
n−3
Dzięki za pomoc

Wszystko się zgadza. Wielkie dzięki.
8 wrz 00:51
think: 
proszę bardzo

od razu mam większą motywację aby pomagać gdy mi ktoś dziękuje
8 wrz 09:07