jak obliczyc całkę
amigo: ∫ x cosx dx
7 wrz 15:09
7 wrz 15:19
think: amigo przez części
v = x u' = cosx
7 wrz 15:19
amigo: ale zróbcie mi to tak jak ma być to wtedy połapię o co chodzi
7 wrz 15:23
alka: ∫x cosxdx=...
u=x v'=cosx
u'=1 v=sinx
...= x sinx−∫sinx dx=x sin+cosx + c, gdzie c=const
7 wrz 15:36
think: całkowanie przez części:
∫ v(x)u'(x)dx = u(x)v(x) − ∫v'(x)u(x)dx
v(x) = x tutaj masz policzyć pochodną v'(x) = ...
u'(x) = cosx tutaj liczysz funkcję pierwotną u(x) = ....
podstawiasz do wzoru i już. Nie ma co rozumieć tylko trzeba się wzoru nauczyć.
7 wrz 15:39
amigo: aha już kumam dzięki
7 wrz 15:57
amigo: a taka całka ∫ x sin3x dx robię ale w odpowiedziach jest zupełnie inaczej
7 wrz 16:09
amigo: u = x f' = 1
g' = sin 3x g= − cos3x
7 wrz 16:10
amigo: sory f = x
7 wrz 16:11
amigo: = −xcos3x − ∫ − cos3x = −x cos3x + sin3X

chyba coś nie tak
7 wrz 16:12
Amaz:
może zanim bedziesz całkować przez części, wykonaj podstawienie: t=3x, będzie troszkę łatwiej
7 wrz 16:13
Amaz:
bo pochodna sin3x to 3cos3x,

Dlatego lepiej wykonać podstawienie i mieć pewność, że się
niczego nie zgubi, chociaż jak kto woli, można bez podstawienia to zrobić
7 wrz 16:15
amigo: czyli t = 3x to dt = 3?
7 wrz 16:17
Amaz: | | 1 | |
no i wtedy dt=3dx czyli dx=dt3, wtedy wyciągniesz sobie |
| przed całkę i już masz |
| | 3 | |
dużo łatwiej
7 wrz 16:18
amigo: ale g to ma byc pochodna, czy funkcja pierwotna?
7 wrz 16:18
Amaz:
aha jeszcze musisz pamiętać, że x=t3, to też należy wstawić, za tego "x"
7 wrz 16:19
amigo: Boże ale to wszystko skomplikowane
7 wrz 16:20
Amaz:
to ja zapiszę jak to ma wyglądać, już po tym podstawieniu
7 wrz 16:20
amigo: czyli jaki będzie wynik tej całki bo juz sie pogubiłem
7 wrz 16:21
Amaz:
mamy całkę: ∫xcos3xdx
Robimy podstawienie
| | dt | |
dt=3dx ⇒ dx= |
| , no to teraz ta całka powinna wyglądać w ten sposób:
|
| | 3 | |
| | t | | dt | | 1 | |
∫ |
| cost |
| = |
| ∫ tcostdt, jest dużo łatwiej wg mnie i teraz przez części |
| | 3 | | 3 | | 9 | |
robimy
7 wrz 16:23
Amaz:
aaa tam jest sinus a nie cosinus, sorry, popraw sobie
7 wrz 16:24
Amaz:
Czyli mamy coś takiego:
U{1]{9} ∫ t sint dt, teraz jedziesz sam, przez części, dawaj
7 wrz 16:24
amigo: kurcze nie wiem
7 wrz 16:32
amigo: a czemu sin ma byc a nie cos?
7 wrz 16:35
Amaz:
Czyli po tych podstawieniach doszliśmy do takiej całki:
t będziemy różniczkować (pochodna t, to 1)
sint będziemy całkować, prawda?

(funkcja pierwotna sint, to −cost)
| 1 | | 1 | |
| ∫ tsintdt = |
| (−tcost + ∫costdt)= i co dalej?  |
| 9 | | 9 | |
7 wrz 16:36
Amaz:
tam ma być sinus a nie cosinus, bo taki dałeś przykład, ja wtedy po prostu źle przepisałem
7 wrz 16:37
amigo: = 19(−3xcos3x + ∫ 3cos 3x)
7 wrz 16:46
amigo: a ile jest ∫ 3cos 3x ?
7 wrz 16:51
Amaz:
Okey, ja może niepotrzebnie namieszałem z tym podstawianiem, spróbujmy bez
∫ xsin3xdx
x różniczkujemy (pochodna x, to 1)
| | −cos3x | |
sin3x całkujemy ( funkcja pierwotna to |
| )
|
| | 3 | |
| | −xcos3x | | −1cos3xdx | | −xcos3x | | 1 | |
∫ xsin3xdx = |
| − ∫ |
| = |
| + |
| ∫ cos3xdx =
|
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
| | −xcos3x | | 1 | |
= |
| + |
| sin3x + C
|
| | 3 | | 9 | |
Mam nadzieję, że się nigdzie nie kopnąłem, bo jakiś rozkojarzony jestem.
7 wrz 16:52
think: jedno z dwóch albo sin3x albo −sin3x zawsze mi się znaki merdają
7 wrz 16:53
amigo: no tak jest w odpowiedziach czyli dobrze zrobiłeś, wielkie dzięki

teraz spróbuje to jakoś
pojąć
7 wrz 16:54
amigo: nie poszedł by ktoś za mnie na egzamin z matmy

Dobrze zapłacę
7 wrz 17:20