Calken machen
Kozik: oblicz całkę:
A wiec zrobilem to tak:
t=x
2−4
2xdx=dt
| | 4xdx | | 1dt | |
z tego ∫ |
| = 2∫ |
| => 4 √t + C czy to jest dobre rozwiazanie  |
| | √x2−4 | | √t | |
myslalem czy nie da sie tego rozwiazac z wzoru jakiegos jednak gorny x mi to uniemozliwia
dlatego nie jestem pewny.
7 wrz 14:40
Amaz:
dobrze tylko jeszcze musisz wrócić do "iksów", czyli wynik to 4√x2−4 + C
7 wrz 14:57
Kozik: tak to to oczywsite dzieki
7 wrz 15:06
amigo: a skąd się bierze 2xdx=dt?
7 wrz 15:11
Kozik: jak jest 4x to 2 wyciagam przed calke i zostaje 2x
7 wrz 18:46