wielomian
ola: Rozłoz wielomian
x9−64x6=
3x2−2=
−3x2+5x+2=
−4x3−4x2+3x=
3x5−4x4+4x3=
6 wrz 22:30
TOmek : a) x6(x3−43) −> tu jest wzór typu a2−b2=(a+b.... poszperaj w necie..
b)3x2−2
c)−3x2+5x+2 zwykłe równanie kwadratowe. Δ x1 x2
d)−4x3−4x2+3x= x(−4x2−4x+3) liczysz w nawiasie Δ x1 x2 i otrzymasz 2 i 3 msc. zerowe i
do tego dokładasz x1=0
3x5−4x4+4x3=x3(3x2−4x+4) liczysz w nawiasie Δ x1 x2 i otrzymasz 2 msc. zerowe i do tego
dokładasz x1=0
6 wrz 23:02
TOmek : Eta sprawdź mnie

myśle nad b) wyjdą takie głupie msc. zerowe pierwiastkowe ...
6 wrz 23:03
TOmek : b) 3x2−2= (√3x−√2)( √3x+√2)
6 wrz 23:04
TOmek : a) (x3−43) = (a − b)(a2 + ab + b2)=(x−4)(x2+4x+16)
6 wrz 23:12
think: TOmek zgadza się
6 wrz 23:12
think: w 3 punkcie delta, w 4 i 5 wyciągnąć przed nawias wspólny czynnik i też policzyć deltę
6 wrz 23:13
TOmek : traktujcie mnie jako takiego nowego pracownika który często się myli i którego często trzeba
kontrolować. Ale ten pracownik z dnia na dzień będzie popełniał coraz to mnie błędów
6 wrz 23:14
TOmek : mniej*
6 wrz 23:15
think: TOmek

nie ma znaczenia nowy czy nie nowy, poprawia się zawsze gdy dostrzeże się błąd,
bo tu mamy pomagać a nie zważać na czyjąś dumę.
6 wrz 23:21
think: zresztą poprawki też czegoś uczą

także spoko jeszcze nie raz pozgrzytasz zębami jak co i rusz
ktoś Ci będzie coś poprawiał
6 wrz 23:21
anmario: Duma rzecz ważna, ale fakt, czasem trzeba ją schować do kieszeni

Pozdrawiam ambitnego Tomka i Ciebie Think
6 wrz 23:27
think: Chodziło mi o dumę w wyrazie negatywnym, w którym człowiek wpisując jakiś komentarz jest
święcie przekonany o jego słuszności i nie chce zauważyć błędu... nie miałam na myśli godności
osobistej, której nigdy i nigdzie nie należy urażać.
Też pozdrawiam

i życzę dobrej nocy bo ledwo już na oczy patrzę.
6 wrz 23:49
anmario: Dobrej nocy
7 wrz 00:05