matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
funkcja liniowa
KaTe:
Czy mógłby mi ktoś pomóc?
Wyznacz równanie kierunkowe prostej AB, jeśli A=(−1,1) B=(2,−1)
6 wrz 22:10
Eta:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1484.html
6 wrz 22:13
KaTe:
teraz już wydaje się łatwiejsze
6 wrz 22:15
Eta:
2/ sposób: ponieważ, x
A
≠x
B
to:
y
A
−y
B
1+1
2
wsp. kirunkowy a
AB
=
=
= −
x
A
−x
B
−1−2
3
pr. AB : y= a
AB
( x −x
A
) +y
A
podstaw dane i dokończ ....
6 wrz 22:17
KaTe:
czy rozwiązanie to: y=−
2
3
x−
1
3
6 wrz 22:26
Eta:
odp: y= −
2
3
x
+
1
3
6 wrz 22:59