|AB| = |CD| = 100, |AD| = |BC| = 60, |AP| = a > 0, |PB| = 100 − a > 0
|BQ| = |RC| = 26,5, |QR| = 7, |BR| = 33,5
A = (0; 0), P = (a; 0), B = (100; 0), Q = (100; 26,5), R = (100; 33,5)
| 26,5 | ||
Prosta k1 zawierająca odcinek PQ: y = a1x + b1, a1 = | . | |
| 100 − a |
| 33,5 | ||
Prosta k2 zawierająca odcinek PR: y = a2x + b2, a2 = | . | |
| 100 − a |
| a1 − a2 | ||
tgα = | | | = | |
| 1 + a1*a2 |
| |||||||||||||||||
= | | | = | ||||||||||||||||
|
| 7(100 − a) | ||
= | ||
| (100 − a)2 + 26,5*33,5 |
| 7(100 − a) | ||
tgα = f(a) = | ||
| (100 − a)2 + 26,5*33,5 |
Obliczenia są prostsze dla takiego wskazania kąta α jak na tym rysunku i przyjęcia, że
prosta k1: y = a1x + b1 zawiera punkty P i S, prosta k2: y = a2x + b2 punkty P i T.
P = (a; 0), S = (0; 26,5), T = (0; 33,5)
| 26,5 | 33,5 | |||
a1 = − | , a2 = − | , | ||
| a | a |
| 7a | ||||||||||||||||||
tgα = | | | = | ||||||||||||||||||
| a2 + 887,75 |
| 7a | ||
Trzeba wyznaczyć maksimum funkcji f(x) = | ||
| a2 + 887,75 |
| 7a | ||
Trzeba wyznaczyć maksimum funkcji f(a) = | ||
| a2 + 887,75 |