6 wrz 20:50
Bogdan:
Ciąg geometryczny: x, y, z.
y2 = xz
x + y + z = 49
ciąg arytmetyczny: x+4, y+1, z−9.
2(y+1) = (x+4) + (z−9)
Tutaj korzystamy z własności ciągu arytmetycznego: a1, a2, a3
a2 − a1 = a3 − a2 ⇒ 2a2 = a1 + a3
Trzeba więc rozwiązać w tym zadaniu układ trzech równań:
y2 = xz
x + y + z = 49
2y + 2 = x + 4 + z − 9
6 wrz 20:58
Krzysiek: to jest też własność ciągu arytmetycznego, taka że różnica między drugim i pierwszym wyrazem
jest taka jak między trzecim a drugim:
(y + 1) − (x + 4) = (z − 9) − (y + 1)
y + 1 − x − 4 = z − 9 − y − 1
To samo równanie można dostać z tego co w szkołach się nazywa własnością ciągu arytmetycznego
(sprawdź!)
2*(y+1) = (x+4) + (z − 9)
6 wrz 21:00