ehh ;p
gimigis: może mi ktoś powiedzieć jak z takiej postaci 16
√3 = (12+4
√3)*r otrzymałam r = 2(
√3−1}

6 wrz 19:38
TOmek : 16
√3=(12+4
√3)*r / : (12+4
√3)
| 4√3*(3−√3) | |
| =r |
| (3+√3)*(3−√3) | |
r=
√3−1
6 wrz 19:44
TOmek : sprawdź ktos..
6 wrz 19:46
Święty: Błąd w mianowniku. Powinno być 9−3 zgodnie z wzorem skróconego mnożenia.
gimigis masz dobry wynik, główna zabawa w zadanku polega na usuwaniu niewymierności z
mianownika.
Pozdrawiam.
6 wrz 19:48
TOmek : dzieki za spr.
r = 2(√3−1}
6 wrz 19:54
gimigis: dzięki

robię następne
6 wrz 19:57
Bogdan:
Za bardzo rozwinięte są u
TOmka przekształcenia.
16
√3 = (12 + 4
√3)*r ⇒ 16
√3 = 4
√3(
√3 + 1)*r / : 4
√3
| | 4 | | √3 − 1 | | 4(√3 + 1) | |
4 = (√3 + 1)*r ⇒ r = |
| * |
| = |
| = 2(√3 − 1) |
| | √3 + 1 | | √3 − 1 | | 2 | |
6 wrz 19:59
TOmek : ja po prostu rozwiązałem to zadanie jak klasyczny licealista
6 wrz 20:02