potrzebuje szybkiej pomocy!!!!!!
misiek: Prawa strona równania jest sumą wszystkich wyrazów skończonego Ciągu arytmetycznego. znajdź x ,
oraz podaj który to jest wyraz ciągu: 7+9+11...+x=432
6 wrz 19:26
misiek: wiem ze x rowny jest 41 i jest to 18 wyraz ciągu ale nie wiem jak to obliczyc....
6 wrz 19:51
Bogdan:
Ciąg arytmetyczny (a
n): a
1 = 7, a
n = x, r = 2, S
n = 432, x ∊ N
+
| | 1 | |
Korzystamy z wzorow: an = a1 + (n − 1)*r i Sn = |
| n(a1 + an) |
| | 2 | |
| | x − 5 | |
x = 7 + (n − 1)*2 ⇒ x − 7 = 2n − 2 ⇒ n = |
| |
| | 2 | |
| 1 | | x − 5 | |
| * |
| (7 + x) = 432 rozwiąż to równanie |
| 2 | | 2 | |
6 wrz 20:07
Bogdan:
I co misiek? czekam na Twoją reakcję albo chociaż na słowo dziękuję.
6 wrz 20:32
6 wrz 20:40
Bogdan:
| (x − 5)(7 + x) | |
| = 432 co w tym trudnego? |
| 4 | |
6 wrz 20:42
misiek: | x2+2x−35 | |
| = 432 i co dalej  |
| 4 | |
6 wrz 20:47
misiek: | x2+2x−35 | |
| = 432 i co dalej  |
| 4 | |
6 wrz 20:47
TOmek : *4 przenosisz prawą stronka na lewo i masz równanie kwadratowe.
6 wrz 20:47
misiek: no tak przeniose i wychodzi mi x
2+2x−35=1728 dalej co x
2+2x −1763 i z tego delte liczyc

6 wrz 20:55
misiek: hmmm panowie jesteście

6 wrz 21:04
TOmek : √Δ=84 piękna delta wychodzi
6 wrz 21:04
misiek: 84x84 jest 7056 a 1763x4 jest 7052....
6 wrz 21:11
TOmek : x2+2x −1763
Δ= b2−4a*b
Δ=4+7052=7056
Δ=84
6 wrz 21:18
TOmek : błąd
znaczy sie √Δ=84
6 wrz 21:22
misiek: dzięki tomek to teraz x
1=−43 ax
2=41 a ze n∊N to jest 41 ma ostatni wzray tak... a jak teraz
obliczyć który to wyraz z kolei


6 wrz 21:33
misiek: błąd to jest 41 ma ostatni wyraz
6 wrz 21:34
TOmek : obliczyłes ,ze x=41
6 wrz 21:38
Bogdan:
| | x − 5 | |
już podałem wcześniej, że n = |
| |
| | 2 | |
6 wrz 21:40
6 wrz 21:44
TOmek : Pan Bogdan rozpisał za Ciebie prawie całe zadanko, przeanalizuj czasami to co inni ludzie
piszą, bo oni robią to dla Ciebie by Ci pomoc.
6 wrz 21:45
Bogdan:
Ze mną jest kontakt tylko na tym forum
6 wrz 21:45
TOmek : ja nic zrobiłem, dziekuj Panu Bogdanowi
6 wrz 21:46
Bogdan:
6 wrz 21:46
TOmek : ze mną kontakt stary? ja jestem w 2 klasie liceum, nic specjalnego Cię nie nauczę, mój poziom
to matura roz. xD
6 wrz 21:47
misiek: dziękuje wam obydwóm naprade nie wiecie jak mi pomogliście

6 wrz 21:47
TOmek : a własnie Panie Bogdanie student, czy człowiek z tytułem?
6 wrz 21:47
TOmek : czasami po prostu nie wiem jak sie zwracać do ludzi z forum, którzy mi pomagają, bo jeden to
magister −> a do tych ludzi mam wielki szacunek a drugi to student a to już co innego
6 wrz 21:50
Bogdan:
Najlepiej wprost po imieniu, bez tytułomanii
6 wrz 22:21