pole powierzchni i objętośc graniastosłupów
majka: w graniastosłupie prawidłowym czworokatnym przekątna podstawy ma długość d=6√2 a pole jego
powierzchni całkowitej wynosi Pc= 264cm2
oblicz:
a)długość krawedzi podstawy tego graniastosłupa
B)długość jego wysokości
c)objętość
Bardzo proszę o pomoc, nie potrofie tego zrobić.
6 wrz 19:08
Kejt:
wzór na przekątną kwadratu:
d=a√2
6√2=a√2
a=6
2a2+4ah=264
podstaw "a" i wylicz "h". a dalej już z górki.
6 wrz 19:11
kamila: a)
d=6√2
d=a√2
czyli 6√2=a√2 to a=6
b)
Pc= 2Pp+4*a*H
Pc=2*6*6+4*6*H
264=72+24H
H=8
c)
V=Pp*H
V= 36*8=288cm3
6 wrz 19:14
majka: dziekuje ślicznie
6 wrz 19:15