loczek: pewna parabola o wierzchołku W(2,5) przecina os Y w punkcie A(0,4). wyznac wzor tej
funkcji. wyznacz miejsca zerowe
21 gru 18:31
Teta:
W(2,5) piszemy postać wierzchołkową tej funkcji
y = a(x-p)2 + q czyli y = a(x - 2)2 + 5
mamy tylko obliczyć a
ponieważ A( 0,4) to za x = 0 y = 4 wstawiamy do równania tej funkcji
4= a( 0 - 2)2 +5 czyli 4a +5 = 4 to 4a = - 1 to a = - 1/4
zatem funkcja jest postaci y = - 1/4(x- 2)2 +5
miejsce zerowe to y= 0
czyli - 1/4(x - 2)2 +5= 0 /* (- 4)
(x - 2) 2 = +20
to x - 2= √20 lub x - 2= - √20 √20 = 2√5
czyli x = +2+2√5 lub x = +2 - 2√5
21 gru 18:58