Równania
iris: a) x3 − 2x2 + 2x − 4
b) 3x3 + 6x2 − x − 2
c) x3 − 12 x2 + 4x − 2
d) − 12x3 + 4x2 + 9x − 3
Bardzo proszę o pomoc
6 wrz 18:52
Kejt:
a)x3−2x2+2x−4=x2(x−2) + 2(x−2)=(x2+2)(x−2)
(x2+2)(x−2)=0
reszta analogicznie..
6 wrz 18:57
pixi: gdzie jest znak równości ?
6 wrz 18:58
Kejt: emm.. tzn?
6 wrz 18:58
TOmek : b) dzielniki −2
−1,1,−2,2
W(1)=3*13 + 6*12 − 1 − 2=9−3≈0≠0
W(−1)=3*(−1)3 + 6*(−1)2 − (−1) − 2 = −3 +12 +1 −2≠0
W(−2)=3*(−2)3 + 6*(−2)2 + 2 − 2=−24 +24 =0
(−2) jest pierwiastkiem także wiemy (dzięki tw. Bezout'a) ,ze wielomian tez dzieli się przez
x−(−2) ⇒x+2
(3x3 + 6x2 − x − 2) : (x+2)
Hornerem
d= −2
3 | 6 | −1 | −2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
3 | 0 | −1 | 0
(3x2 −1)(x+2)=3x3+6x2−x −2
(3x2 −1)(x+2)=
(√3x−1)(√3x+1}(x+2)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
6 wrz 19:58
TOmek : lub
3x
3 + 6x
2 − x − 2 = 3x
2(x+2)−1(x+2)=(3x
2−1)(x+2)
* chciałem sobie przećwiczyć hornera i tz. o pier. wym
6 wrz 20:01