równania
grander: Zad. Z kwadratowej blachy wykonano pudełko. Wycinając w każdym rogu kwadraty o boku 6 cm,
sporządzono siatkę tego pudełka. Pole dna pudełka jest o 336 cm2 mniejsze od pola
powierzchni blachy. Oblicz pole powierzchni i objętość pudełka
6 wrz 18:34
Kuba: x− długość brzegu arkusza po odcięciu kwadratów (w cm)
x + 12 − długość brzegu blachy przed wycięciem kwadratów (w cm)
x2− pole podstawy pudełka (w cm2)
(x + 12)2 − pole całej blachy przed wycięciem kwadratów (w cm2)
(x + 12)2 = x2 + 336
x2 + 24x + 144 = x2 + 336
24x + 144 = 336
24x = 192
x = 8
(x + 12)2 = 202 = 400
400 − 4*62= 400 − 4*36 = 400 − 144 = 256 cm2
Pole wykorzystanej blachy jest równe 256 cm2
Pole podstawy pudełka = 82 cm2 = 64 cm2
Wysokość pudełka jest równa 6 cm. Objętość tego pudełka wynosi więc 64*6 = 384 cm3
6 wrz 18:36
grander: dzięki
6 wrz 18:46
hehe:
27 gru 14:58