potegi
Kuba: znowu wykazać może lemurek jeszcze raz wytłumaczy ?
( 1/√6 − √5 + 1/ √6 + √5 )2 = 24
zaloze sie ze jakis wzor skroconego ...
6 wrz 18:32
Bogdan:
Czy zapis jest taki? i jakie jest polecenie w tym zadaniu?
| | 1 | | 1 | |
( |
| − √5 + |
| + √5)2 = 24 |
| | √6 | | √6 | |
6 wrz 20:16
Kuba: nie te piątki pierwiastkowane też w mianowniku, a polecenie wykaż że lewa = prawa
6 wrz 21:59
Eta:
(
√6−
√5+
√6−
√5)
2= = ( 2
√6)
2= ........
24
L= P
6 wrz 22:03
Kuba: da się bardziej rozpisać bo nie widzę ...
6 wrz 22:16
Eta:
usuwasz niewymierność
| | 1 | | √6−√5 | | √6−√5 | |
|
| * |
| = |
| = √6−√5
|
| | √6+√5 | | √6−√5 | | 6−1 | |
i drugi ułamek podobnie
6 wrz 22:20
Kuba: czaje dziękuje
6 wrz 22:28
Eta:
6 wrz 22:30