Pierwiastek wielokrotny wielomianu:
lemurek: Pierwiastek wielokrotny wielomianu:
Witam! Jest jakiś sposób na rozwiązanie zadania tego typu bez konieczności dzielenia tego
wielomianu przez podany dwumian

Nie lubię dzielić literek

Dla jakich wartości parametrów a i b liczba r jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu:
W
(x)=x
4+(a+b)x
3+(a−b)x
2−6x+9 r=3
6 wrz 18:08
lemurek: Ponawiam pytanie, po zawirowaniach związanych z wypowiedziami jednego z użytkowników forum
6 wrz 21:20
Bogdan:
Wchodzę, proszę o cierpliwość
6 wrz 21:47
Bogdan:
x4 + (a + b)x3 + (a − b)x2 − 6x + 9 = (x − 3)2*(x2 + cx + d)
Po wykonaniu działań po prawej stronie i uporządkowaniu otrzymujemy:
x4 + (a + b)x3 + (a − b)x2 − 6x + 9 = x4 + (c − 6)x3 + (−6c + d + 9)x2 + (9c − 6d)x + 9d
Porównujemy odpowiadające sobie współczynniki:
9d = 9 ⇒ d = 1
9c − 6d = −6 ⇒ 9c − 6*1 = −6 ⇒ 9c = 0 ⇒ c = 0
a + b = c − 6 ⇒ a + b = −6
a − b = −6c + d + 9 ⇒ a − b = 10
Rozwiązując układ równań: a + b = −6 i a − b = 10 mamy: a = 2, b = −8
6 wrz 21:58