oblicz calke.
geo: calka:
∫(2x+1)3*exp(−2x) dx ;
granica calkowania (0;∞)
6 wrz 18:01
Krzysiek: t=2x+1
dt=2dx
| | dt | | e | |
całka = ∫t3*exp(1−t) |
| = |
| ∫t3*exp(−t)dt |
| | 2 | | 2 | |
A to musisz 3 razy przez części potraktować. Różniczkujesz t
3 , całkujesz exp(−t), to drugie w
ogóle się nie zmienia, a pierwsze zmieni się t
2, później w t, a później w 1.
Wynik to:
6 wrz 18:07
Krzysiek: −exp(−2x)*(4x3 + 12x2 + 15x + 8) + C
6 wrz 18:08
geo: Ja probowalem w strone:
t=2x+1
dt=2dx
dx=1/2dt
x=1/2(t−1)
=∫t
3*e
−2*12*(t−1)*
12 dt =
=
12∫t
3e
−t+1dt =
=
12e∫t
3e
−t=
Tyle, ze znajomym wychodzi 16 i nie lapie dlaczego

A Twoj sposob w ogole zbil mnie z tropu
6 wrz 18:25
Krzysiek: A jakie granice ma ta całka?
Ja myślałem że jest nieoznaczona. Żeby zapisać jako gammę to musiałaby być od 0 do ∞.
6 wrz 18:32
Krzysiek: AAAA niezauważyłem tego dopisku pod spodem
6 wrz 18:35
geo: Nie wiem czy z tym kodowaniem da sie normalnie zapisywac calki oznaczone, ale moje myslenie
jest ok, czy mam gdzies blad?
6 wrz 18:37
Krzysiek: Ciekawe...
Z mojego wychodzi 8 i jest dobrze bo konsultowałem z wolframem

Z twojego tam powinna być gamma(4) a nie od 2 a wtedy wyjdzie 3e
Czyżbyśmy coś porębali przy podstawieniu?
6 wrz 18:42
Krzysiek: O qrde...
Nie zmieniłeś granic całkowania. Dla t będą od 1 to ∞, czyli ten numer z gammą nie przejdzie
6 wrz 18:46
Krzysiek: *do ∞
6 wrz 18:46
geo: hmm, mam wersje w ktorej wychodzi 8 ^^
| 1 | | 3 | | 3 | |
| *gamma(4)+ |
| *gamma(3)+ |
| *gamma(2)+12*gamma(1) |
| 2 | | 2 | | 2 | |
ostatnia linia obliczen to bedzie cos takiego?
6 wrz 18:54
Krzysiek: A jak to dostałeś?
6 wrz 18:58
Krzysiek: Już wiem co zrobiłeś − dobre! Nie przyszło mi to do głowy, a dużo prostsze
6 wrz 19:04
geo: ∫(8x
3+3*4x
2+6x+1)e{−2x)dx =
2x = t
2dx = dt
x =t/2
| | 1 | | t | | t | |
= |
| ∫(8*( |
| )3+12*( |
| 2+6*(U{t}2)+1] e−t dt |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 3 | | 3 | | 1 | |
= |
| ∫t3e−tdt+ |
| ∫t2e−tdt+ |
| ∫te−t+ |
| ∫e−t |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
...
6 wrz 19:06