Oblicz V i Pc stożka, w którego wpisano kulę o V 288cm^3.
ktos: Witam! Mam pewne zadanie, w którym niestety chyba nie wychodzi mi zgodny wynik, chciałbym, aby
ktoś napisał, jak dane zadanie powinno się zrobić:
Oblicz V i Pc stożka, w którym kąt między ścianą boczną a podstawą (r) ma 60 stopni, oraz kula
wpisana w ten stożek ma objętość 288cm3.
Pozdrawiam.
6 wrz 17:47
ktos: A tak poważnie, mógłby ktoś pokazać, jak je zrobić?
Pozdrawiam.
6 wrz 18:03
Kejt: znowu ten.. nie zwracaj uwagi.. zaraz Ci pokażę..
6 wrz 18:04
Kejt:

V
k=288cm
3
288=πr
3
| | 288 | |
3√ |
| =r (jakoś nieciekawie to wychodzi...) |
| | π | |
trójkąt pokazany na rysunku jest równoboczny (kąt przy podstawie ma 60
o i wiadomo, że trójkąt
jest równoramienny)
trzeba z tego "a" wyliczyć i to będzie długość tworzącej i średnica podstawy stożka.. Potem
chyba już dasz radę.. na pewno wszystko dobrze przepisałeś?
6 wrz 18:19