Tom: może mi ktoś pomóc z zadaniem o treści rozwiąż równianie, a przykład jest następujący:
sinx-cosx=0
21 gru 17:18
studencik85: sinx-cosx=0 obustronnie podnosimy równinie do kwadratu
(sinx-cosx)2=0
(sinx)2-2sinxcosx+(cosx)2=0 korzystam z własności (sinx)2+(cosx)2=1
-2sinxcosx+1=0
-2sinxcosx=-1 korzystam z własności 2sinxcosx=sin2x
sin2x=1 należy sporządzić sobie wykres i odczytać
wykres sie wydłuży dwukrotnie
21 gru 17:49
Eeta:
Można dokończyć rozwiązanie i bez wykresu

sin2x = 1 to 2x = π/2 +k* 2π /: 2
to x = π/4 + k*π gdzie k∈ C
22 gru 21:06
Tom: dziękuję wam
30 gru 09:32