Oblicz przyblizona wartosc calki :
geo:
| | 1 | |
∫ |
| dx z dokladnoscia do δ=10−2 |
| | 4+x4 | |
granica calkowania (0;1)
6 wrz 17:36
Krzysiek: Nie wiem czy o ten sposób chodzi, ale jak na taką dokładność to wynik wychodzi dobrze.
| | 1 | |
Skracamy to wyrażenie przez 4 i wywalamy |
| przed całkę: |
| | 4 | |
Rozpisujemy to z Taylora:
| 1 | | x4 | | x4 | | x4 | | x8 | |
| = 1 − |
| + ( |
| )2 − ... = 1 − |
| + |
| − ... |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 16 | |
Ok więc mamy:
| 1 | | x4 | | x8 | | 1 | | x5 | | x9 | |
| ∫(1 − |
| + |
| − ...)dx = |
| [x − |
| + |
| − ... ] od |
| 4 | | 4 | | 16 | | 4 | | 20 | | 144 | |
0 do 1
Dla zera wszędzie zero, czyli wystarczy podstawić 1:
| 1 | |
| (1 − 0.01 + 0.007 − ...) |
| 4 | |
No to widzimy że ten trzeci wyraz był za mały, wystarczyły tylko 2 pierwsze.
Czyli wychodzi 0.24
Wolfram mówi, że dokładny wynik to: 0.238983
6 wrz 17:50
Krzysiek: qrde umiem Taylora ale zapomniałem ułamków
| | 1 | |
W 4 linijce od dołu |
| to 0.05 a nie 0.01 |
| | 20 | |
Wynik wychodzi 0.2375 ≈ 0.24
6 wrz 17:58
geo: wszystko pasuje

dzieki wielkie i pozdrawiam .
6 wrz 18:06
geo: edit. czy na pewno po zdaniu "rozpisujemy to z Taylora":
| | x4 | | x8 | |
( |
| )2 rozpisales na |
| blad? |
| | 4 | | 16 | |
6 wrz 18:15
Krzysiek: | | 1 | |
Jest dobrze, to z szeregu dla |
| |
| | 1+a | |
6 wrz 18:21
Krzysiek: czyli 1 − a + a2 − a3 + ...
6 wrz 18:22
geo: ok lapie, dzieki
6 wrz 18:26