łatwe całki a nie wiem jak zrobic
fs: ∫(x2 − 1)3 dx
∫(9x2 + x + 1)2 dx
6 wrz 17:06
Godzio: (x
2 − 1)
3 = x
6−3 x
4+3 x
2−1
∫(x
2 − 1)
3dx = ∫x
6dx − 3∫x
4dx + 3∫x
2dx − ∫ dx =
| | x7 | | −3x5 | | 3x3 | | x7 | | −3x5 | |
= |
| − |
| + |
| − x + C = |
| − |
| + x3 − x + C |
| | 7 | | 5 | | 3 | | 7 | | 5 | |
6 wrz 17:10
fs: dzięki
6 wrz 17:21
fs: śmieszne to było ale obraziłeś mi Godzia i już mi nie pomoże
6 wrz 17:30
Godzio: już zablokowany, mam nadzieję że nie ma zmiennego ip
6 wrz 17:31
fs: aha to wiem najpierw ze wzoru obliczyć a potem po kolei całki liczyć ok dzięki Godzio
6 wrz 17:31
fs: to drugie juz obliczę
6 wrz 17:32
Godzio: ok powodzenia
6 wrz 17:32
fs: a jak taką całkę zrobić
6 wrz 17:41
Godzio:
| x3 + x2 + x + 1 | | x3 | | x2 | | x | | 1 | |
| = |
| + |
| + |
| + |
| = |
| x2 | | x2 | | x2 | | x2 | | x2 | |
| | 1 | |
x + 1 + |
| + x −2 i dalej już wiesz |
| | x | |
6 wrz 17:42
fs: aha łatwe to jest ale to dopiero początek te są chyba najłatwiejsze
6 wrz 17:45
fs: a jeszcze nie wiem jak zrobic taka całkę
6 wrz 21:40
Bogdan:
rozbij na dwa ułamki i uprość je
6 wrz 21:44
fs: a całkę oblicza się tylko z tego co jest w liczniku a mianownik bez zmian?
6 wrz 21:47
Bogdan:
| | x | | x1/4 | |
∫ ( |
| + |
| ) dx = ∫ x1 − 1/3 dx + ∫ x1/4 − 1/3 dx = ... |
| | x1/3 | | x1/3 | |
itd.
6 wrz 22:25