okrąg
gimigis:
Na okręgu o promieniu 3 opisano trójkąt równoramienny o kącie przy wierzchołku 120 stopni.
Oblicz długość boków tego trójkąta. Nie wychodzi mi

kombinuje i nic...
6 wrz 16:09
Godzio:
z tw. cos
b
2 = 2a
2 − 2a
2cos120
o
b
2 = 2a
2 +a
2
b
2 = 3a
2
b = a
√3
| | 1 | | √3 | |
P = |
| a2*sin120o = |
| a2 |
| | 2 | | 4 | |
b = 9
√3
a = 9
6 wrz 16:19
gimigis: Godzio nie da się prościej

nie rozumiem tego niestety...
6 wrz 16:22
Andrzej: Na okręgu o promieniu 3 "OPISANO" trójkąt równoramienny o kącie przy wierzchołku 120 stopni.
Opisano, a nie wpisano.
6 wrz 16:25
Godzio: a rzeczywiście ... w takim razie, zaraz poprawię
6 wrz 16:29
gimigis:

to mój rysunek
6 wrz 16:31
Godzio:
| | 2P | | √3 | |
r = |
| P = |
| a2 |
| | a + a + b | | 4 | |
z tw, cos jak wyżej
b = a
√3
6a(2 +
√3) =
√3a
2
12 + 6
√3 =
√3a
b = 12 + 6
√3
inny pomysł do głowy póki co nie przychodzi mi do głowy
6 wrz 16:33
Andrzej: Nie wiem jak tu sie rysuje, ale Ramiona: 6, a podstawa 6√3
6 wrz 16:44
gimigis: w odpowiedziach jest tak jak Godziowi wyszło

tylko nie wiem skąd Ci się wzięło to P
6 wrz 16:46
Godzio:

To jest wzór na pole trójkąta (jeden z wielu

)
6 wrz 17:12
gimigis: Godzio jestem Ci bardzo wdzięczna za pomoc

ale wolałabym inaczej zrobić to zadanie, my na
lekcji robimy tego typu zadania troszkę inaczej,oznaczamy sobie, tworzymy układy równań,itp

ale dzięki
6 wrz 17:23
uk: ⊂←∊
13 wrz 18:44
Gosia: NA O KRĘGU OPISANO TRÓJKĄT, a nie wpisano w okrąg.
26 wrz 21:31
trollek: Dlaczego godzio w 16:31 podał wzór na pole trójkąta równobocznego, jak zadanie jest
o równoramiennym a mimo to wynik wyszedł dobry?
25 paź 17:26
25 paź 17:34
trollek: wszystko jasne, dzięki
25 paź 17:35