Rozłożyć trójmian na czynniki
Mana: Rozłożyć trójmian na czynniki
1) x2−7
2) 9x2−5x
3) 3x2−3x
4) 2x2−5x+3
6 wrz 15:30
Mana: proszę o pomoc
6 wrz 15:31
Godzio:
1) skorzystaj ze wzoru: a
2 − b
2 = (a − b)(a + b)
2) wyłącz x przed nawias i to tyle
3) wyłącz 3x przed nawias
4) nie masz innego wyboru musisz liczyć deltę i pierwiastki a następnie zapisać w postaci
a(x − x
1)(x − x
2) gdzie a = 2 i x
1,x
2 to pierwiastki które wyliczysz
6 wrz 15:36
Mana: nie moge policzyć z tego wzoru Δ=b2−4ac ?
6 wrz 15:43
Godzio:
możesz ale po co się męczyć, ale to już jest twój wybór
6 wrz 15:43
Mana: aha dzięki
6 wrz 15:45